Tirsdagstræf

Tirsdagstræf i præstegården, Nødebovej 24

Alle er velkomne til spændende foredrag om lokalhistorie og verdenshistorie, aktuelle emner, sang og musik m.m.
I pausen nydes fællesskabet over en kop kaffe med hjemmebag.

Fri entre. Kaffe og kage koster 20 kr.

Tirsdagstræf finder med enkelte undtagelser sted den tredje tirsdag i en måned fra kl. 14-16.

Program for hvert enkelt tirsdagstræf annonceres nedenstående og desuden i Kirke og Kro.

64 år og 3 mdr.

Tirsdag den 21. januar kl. 14-16 – Alle er velkomne

Overskriften røber desværre ikke gæstens alder, men derimod den årrække, Knud Cornelius har arbejdet som ”journalist med kulturelle interesser” for Frederiksborg Amts Avis.

Forbindelsen sluttede i sommeren 2024, da udgiverne ikke længere ville bruge plads på teateranmeldelser. Men det har været en underholdende tid, der vil dukke op i brudstykker denne eftermiddag om minder fra et lærerigt og muntert journalistliv.

Fri entre, kaffe og kage 20 kr.

 

Naturnationalpark Gribskov og urørt skov

ved forstkandidat og chefkonsulent Anna Thormann hos Naturstyrelsen Nordsjælland

Tirsdag den 18. februar kl. 14-16

Naturstyrelsen omlægger i disse år arealdriften på arealerne i Nordsjælland. Ord som urørt skov og naturnationalparker fyger gennem luften. Men hvad betyder ordene egentlig, og hvad kommer der helt konkret til at ske?

Anna Thormann som er forstkandidat og chefkonsulent hos Naturstyrelsen Nordsjælland vil fortælle mere om både den urørte skov og om Naturnationalpark Gribskov. Oplægget kommer blandt andet omkring emner som de græssende dyr, genopretning af vådområder og hvilke forandringer de mange brugere af skovene i Nordsjælland kan forvente.

Naturnationalpark Gribskov er en af de første naturnationalparker i Danmark. I alt 15 naturnationalparker er på vej, landet over. I foredraget fortælles mere om planerne for naturnationalparken i Gribskov og om hvordan det skrider fremad med selve etableringen.

 

Esrum Kloster - hvor kultur, natur og historie mødes

Foredrag ved Birgitte Meisner Nielsen, direktør for Fonden Esrum Kloster & Møllegård

Tirsdagstræf 18. marts kl. 14-16 - alle er velkomne!

På initiativ af ærkebiskop Eskil i Lund grundlagde munke fra det franske kloster i Clairvaux omkring 1151 et cistercienserkloster ved det tidligere benediktinerkloster i Esrum. I løbet af nogle få generationer opførtes Nordens største kloster på omtrent 23.000 kvadrat- meter i den frodige dal nord for Esrum Sø. Esrum Kloster blev således del af et omfattende tværeuropæisk netværk af klostre med fælles sprog og fælles praksis. Cistercienserordenens klostre spredte sig ud over hele Europa og bidrog væsentligt både kulturelt og teknologisk til middelalderens Europa.

I dag er der kun en tiendedel tilbage af det førhen enorme anlæg. Der er ingen ruiner over jorden og kun ganske få originale genstande tilbage i Esrum.

Fonden Esrum Kloster & Møllegård har siden 2000 drevet området som en kulturinstitution. Både bygninger og landskab er statsejede og drives under et almennyttigt formål om at bevare og formidle den historie, der knytter sig til bygninger og landskab. Det gøres i dag via udstillinger, events og arrangementer og med servicefaciliteter som butik og café.

Fri entre. Kaffe og kage 20 kr.